Arystokratka wśród drobiu

Gościem festiwalu w Przysieku była m. in. Magda Gessler. (fot. Piotr Lampkowski)

Coraz więcej Polaków przekonuje się do gęsiny. Jeśli jeszcze uchował się ktoś, kto nie spróbował gęsiego mięsa, listopad jest idealnym miesiącem, by to zmienić. Kilka dni temu ruszyła bowiem VIII edycja akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, której patronuje Urząd Marszałkowski.

Akcję zainaugurowała międzynarodowa konferencja Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Oprócz marszałka Piotra Całbeckiego pojawili się na niej przedstawiciele największych firm drobiarskich oraz delegacja inwestorów i rządu z Chin. Podczas tego wydarzenia marszałek został uhonorowany specjalnym wyróżnieniem za promowanie powrotu gęsiny na polskie stoły.

– W kujawsko-pomorskiem konsekwentnie promujemy tradycję rodzinnego spotkania przy stole, zwłaszcza w tak wyjątkowym dla Polaków dniu jak Święto Niepodległości – mówi marszałek Piotr Całbecki. – Naszą kampanią zachęcamy do budowania więzów rodzinnych i kultywowania patriotyzmu, ale też wspólnego świętowania i dobrej zabawy przy gęsinie.

Swojego zadowolenia z akcji nie kryje także Edyta Macieja-Morzuch, dyrektor departamentu promocji Urzędu Marszałkowskiego.

– Do wzięcia udziału w akcji udało nam się przekonać nie tylko kucharzy i publicystów kulinarnych, ale przede wszystkim konsumentów. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. To u nas, w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, z którego pochodzi słynna gęś biała kołudzka. Możemy się też poszczycić inicjatywą renesansu hodowli gęsi rypińskiej.

Jednym z ważniejszych działań świętomarcińskiej akcji jest zachęcanie restauratorów do sezonowego serwowania gęsiny. Lokale mogą zadeklarować swój udział do 11 listopada. Zgłoszenie nie wymaga żadnych opłat, wystarczy tylko wypełnić formularz online znajdujący się na stronie Urzędu Marszałkowskiego. Urząd stworzył też klientom restauracji możliwość publikowania opinii o serwowanych daniach na stronie czasnagesine.pl. Zachętą do wyrażania zdania na temat potraw będzie konkurs dla tych, którzy zechcą podzielić się takimi opiniami. Na podanej stronie dostępna jest mapa restauracji, które przyłączyły się do ogólnopolskiej akcji. W Toruniu są 33, w całym naszym województwie jest ich 66, a w Polsce aż 238!

W sobotę 5 listopada zaplanowano promocję polskiej akcji na konferencji „Kuchnia i dyplomacja na świecie” w Paryżu. Jej zwieńczeniem będzie dzień polski, podczas którego odbędzie się m.in. prezentacja naszej kuchni podczas obiadu. O walorach gęsiny, miejscu w historii sztuki kulinarnej oraz o związku z tak ważną dla Francuzów postacią św. Marcina, biskupa Tours, opowie prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu.

Jak co roku na 10 listopada zaplanowano uroczysty obiad marszałka z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Jest on okazją do podziękowania osobom zasłużonym dla niepodległościowych tradycji regionu i ojczyzny. Łączy także obchody rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości z tradycjami świętomarcińskimi. Menu obiadu opierać się będzie oczywiście na gęsinie.

W 98. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości w Rypinie odbędzie się „Gęsiowy Show”. Atrakcyjny i bogaty program tej imprezy zgromadzi wielu wykonawców oraz liczną publiczność. Przewidziano m.in. występy artystyczne, konkursy, warsztaty, degustacje, kiermasz, a to wszystko z gęsiną w tle.

11-12 listopada w Przysieku odbędzie się doroczny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny. Stał się on symbolem promowania gęsiny w naszym rejonie, a nawet w całej Polsce. Jest to największy w kraju kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsi. Rokrocznie imprezę odwiedza kilkanaście tysięcy osób. W Przysieku w sposób naturalny łączą się tradycje świętomarcińskie oraz obchody Narodowego Święta Niepodległości. Będzie to też okazja do zgłębienia tajników kuchni i zdobycia wielu informacji z zakresu zdrowego żywienia. Urząd Marszałkowski zapewni zainteresowanym darmowy autobus w obie strony 11 i 12 listopada. Odjazdy z pl. św. Katarzyny będą w godz.: 9.30, 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.30 (przystanek pośredni – Os. Młodych). Natomiast odjazdy z Przysieka odbywać się będą co godzinę od godz. 11 do 17.

Równolegle odbywać się będzie akcja voucherowa. Bony będą traktowane jako nagroda za aktywny udział w akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Część z nich jest dystrybuowana przez Urząd Marszałkowski, część jest formą docenienia bezinteresownego zaangażowania uczestników akcji promującej kujawsko-pomorską gęsinę.

Kolejną atrakcją jest konkurs z lekkim przymrużeniem oka – chodzi o stworzenie krótkiego, rymowanego, czterowierszowego peanu na cześć kujawsko-pomorskiej gęsiny. Wszystkie wiersze zostaną opublikowane na stronie czasnagesine.pl. Zachętą do wzięcia udziału w tym poetyckim konkursie będą wspaniałe nagrody: złoty, srebrny i brązowy kosz świąteczny z gęsiną.

Zakończeniem tegorocznej akcji będzie panel popularnonaukowy, który odbędzie się 6 grudnia z udziałem historyków, etnologów, archeologów oraz kucharzy.

Polska jest największym producentem gęsi w Europie, która w ogromnej części trafia na rynki zachodnie. Na szczęście jej popularność w rodzimych gospodarstwach domowych wciąż rośnie, m.in. dzięki akcji na św. Marcina. Dlaczego warto zasmakować w gęsinie? Jest to najzdrowsze mięso drobiowe, bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składniki mineralne. Metod na jej przyrządzenie jest równie dużo.

– W naszej kuchni przerabiamy gęsinę na wiele sposobów – przyznaje Krzysztof Kierski, szef kuchni Pałacu Romantycznego. – Pierś z gęsi wędzimy, następnie z półgęska przygotowujemy carpaccio, zupę czerninę i bulion z kołdunami z gęsim mięsem. Gęsie piersi i udka podajemy z sosami wytrawnymi – grzybowym lub pieprzowym oraz sosami owocowymi – słodko-winnym i żurawinowym. Gęsie żołądki przygotowujemy na styl risotto – z kaszą pęczak, parmezanem. Aby nadać daniom wyrazistego smaku, całość doprawiamy majerankiem, tymiankiem, czosnkiem oraz solą i pieprzem.