Masz dla nas temat?
Coś Cię denerwuje?
napisz: redakcja@tylkotorun.pl
zadzwoń: 733 842 795
Masz dla nas temat? Coś Cię denerwuje? napisz: redakcja@tylkotorun.pl zadzwoń: 733 842 795
Nowe życie „Elany”
Michał Ciechowski 14 października, 2016, 21:51 Sport i rekreacja
region_basen-3-kopia
Basen przy ul. Bażyńskich już wkrótce zostanie odnowiony. Powstaną tam m.in. zjeżdżalnie wodne. (fot. wizualizacja)

Jeszcze dwadzieścia lat temu znany był jako „basen elanowski”. Kiedy w 1997 roku z rąk fabryki przejął go Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, stał się ogólnodostępnym miejscem. Choć dziś swoim wyglądem nie zaprasza mieszkańców, wkrótce może się to zmienić.

Basen przy ulicy Bażyńskich w Toruniu, powstały na ówczesnym placu cyrkowym, funkcjonuje od lat osiemdziesiątych. Początkowo służył jako obiekt zakładowy. Dwadzieścia lat temu przekazany został miastu, stając się jednym z najpopularniejszych miejsc rekreacji.

– Miejsce to, pod względem zawodów pływackich i innych form rekreacji wodnej, jest w Toruniu bardzo znane – informuje Marek Osowski z Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. – Jako jedyny jest na tyle głęboki, że mogą tam trenować płetwonurkowie. Na innych basenach nie byłoby to możliwe.

W najbliższym czasie „Elana” zmieni więc swoje barwy. Wszystko za sprawą całkowitej rewitalizacji budynku, jak i przyległych do niego terenów. Najlepszy projekt złożyła firma MD Polska ze Szczecina.

O samej jego wizji mówią twórcy. Jak zaznaczają, zależało im na tym, aby kontynuować wizję dosyć nietypowej bryły obiektu. Opracowując koncepcję, dotarli do podziału geodezyjnego, który wskazuje na przebieganie w tym miejscu prawdopodobnie potoku. To właśnie zainspirowało twórców do realizacji kolejnego pomysłu. Patrząc na teren z góry, dostrzec będzie można przepływający przez basen potok.

– Ostateczną koncepcję tego miejsca pokaże jednak projekt pokonkursowy – informuje Adam Popielewicz, Architekt Miasta. – My, jako Wydział Architektury i Budownictwa Miasta Torunia, przyjęliśmy pewny program użytkowy i na jego podstawie uczestnicy konkursu tworzyli swoje propozycje. Już niedługo spotkamy się z przedstawicielami zwycięskiej firmy i rozpoczniemy opracowywanie szczegółów inwestycji.

Jak zapowiada Dyrektor Wydziału Architektury, w budynku przy ulicy Bażyńskich powstanie zupełnie nowy zespół szatniowy – z dodatkowym pomieszczeniem dla rodziców z małymi dziećmi.

– W mojej ocenie zespół szatniowy jest bardzo dużym walorem – zaznacza. – Basen zachowa swój dotychczasowy sportowy charakter. Tam nadal trenować będzie klub nurków. Obok powstaną wodne obiekty rekreacyjne, pozwalające wypływać na zewnątrz budynku oraz baseny dla dzieci. Wśród atrakcji, powstaną między innymi dwie zjeżdżalnie wodne.

W trójkondygnacyjnym obiekcie zlokalizowany zostanie również zespół saun i nowoczesna sala do squash’a. W ramach inwestycji, poprawi się także zagospodarowanie terenu otaczającego budynek.

– Obecnie jest to nieokreślony teren zielono-parkingowy – opisuje Adam Popielewicz. – Nad tym właśnie musimy popracować z twórcami projektu. Nowy blask otrzyma więc nie tylko basen, ale także pobliski teren.

W założeniach konkursu przewidywany cykl projektowania – od podpisania umowy – wynosi czternaście miesięcy. Jak udało nam się dowiedzieć, w połowie września zostały wysłane zaproszenia do przedstawicieli zwycięskiej firmy, w celu omówienia finalnych prac nad projektem.

– Ogół prac chcielibyśmy ograniczyć do jednego sezonu zimowego, aby basen przy ulicy Bażyńskich tylko przez krótki czas był wyłączony z użytkowania – podsumowuje Dyrektor Wydziału Architektury. – To jednak pokaże czas. Już wkrótce obiekt otrzyma nie tylko nowy blask, ale także dodatkowe funkcje.


Komentarze

komentarzy

| E-wydanie
| Facebook
| Czytaj także