Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu

Szkoła przewiduje kolejne cykle spotkań przeznaczone dla uczniów ostatnich klas gimnazjów (fot. nadesłane)

Cykl warsztatów kulinarnych dla gimnazjalistów przygotował Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Toruniu. Celem pierwszego spotkania była nauka przygotowania ciekawych oraz kreatywnych potraw. Na pierwsze zajęcia zaproszono uczniów z Obrowa.

Młodzież szkolna wzięła aktywny udział w przygotowaniu m.in. kruchych ciasteczek oraz pizzy. Była także okazja do przyjrzenia się codziennym zajęciom odbywającym się w ZSG-H.

– Najważniejszym elementem przyjazdu uczniów do szkoły było poznanie różnych technik sporządzania potraw – mówi Maria Kaim, zastępca kierownika zajęć praktycznych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. – Uczniowie mogli zapoznać się z wyposażeniem jednych z najnowocześniejszych zakładów gastronomicznych w regionie.

Szkoła przewiduje kolejne cykle spotkań przeznaczone dla uczniów ostatnich klas gimnazjów. Być może osoby, którym spodoba się gotowanie zdecydują się kontynuować naukę u organizatora warsztatów.

– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, w grudniu 2013 roku, otrzymał certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza – dodaje Magdalena Jaworska, z ZSG-H w Toruniu. – Tym samym jesteśmy pierwszą szkołą w regionie, a drugą w Polsce, która otrzymała takie wyróżnienie.